Kombi nedir ?

Kombiler evinizi ısıtan, aynı zamanda kullanım amaçlı sıcak su sağlayan cihazlardır. Doğalgaz ile oksijeni bir araya getirip gerçekleştirilen yanma işlemi neticesinde ortaya çıkan ısı enerjisini amaca göre tesisata aktararak evinizi ısıtır veya direkt ya da dolaylı olarak sıcak su tesisatına aktararak,sıcak su konforunuzu sağlar. Kombinin adı da kat kaloriferi ve şofbenin yaptığı işin tek bir cihazda kombine edilmesinden ortaya çıkmıştır. Hafif ve kullanımı kolay olan kombiler fazla yer kaplamazlar. Binadan bağımsız olarak sıcak su ve ısınma konforu sağlarlar.

Kombi de kış ve yaz modları ne işe yarar?

Kış konumunda kombi hem kalorifer tesisatına ısı verir hem de sıcak su taleplerine karşılık verir. Yaz konumunda ise kombi, sıcak su taleplerini karşılar.

Yanma şekline göre kaç tip kombi vardır ?

Kombiler, konvansiyonel ve yoğuşmalı olarak ikiye ayrılır.

Konvansiyonel kombi nedir?

Konvansiyonel kombiler, baca tiplerine göre bacalı ve hermetik (turbo,fanlı) olmak üzere ikiye ayrılırlar. Yanma için gerekli oksijeni özel bir baca veya fan yardımıyla dış ortamdan alıp, yanma sonrasında açığa çıkan atık gazı aynı bacayı kullanarak farklı sistemle dış ortama atan konvansiyonel kombilere hermetik adı verilir. Konvansiyonel hermetik kombilerde ortamda bulunan oksijen yanma işlemi sırasında kullanılmadığından ve tamamen izole edildiğinden ortamın havalandırılmasına ihtiyaç duyulmaz. Konvansiyonel bacalı kombiler ise bağlı bulundukları ortamdan oksijeni alıp bir baca vasıtasıyla atık gazın doğal yöntemlerle dışarı atıldığı cihazlardır.

Konvansiyonel kombiler de günümüzde konutlarda yaygın olarak tercih edilen hermetik tip olanlardır.

Yoğuşmalı kombi nedir?

Yoğuşmalı Kombi, baca tipi itibariyle bir hermetik kombidir.

Yoğuşmalı Kombi, baca tipi itibariyle bir hermetik kombidir. Yanma işlemi sonrasında açığa çıkan atık gaz dışında,%11 oranında su buharı çıkmaktadır. Bu su buharı atık enerjidir. Yoğuşmalı kombiler çıkan su buharında bulunan ısı enerjisini içinde bulunan özel bir sistemle yoğuşma teknolojisi kullanarak tekrar değerlendirerek ortaya çıkan enerjiyi ek olarak sisteme aktarır. Yoğuşma işlemi sırasında kullanılan su buharı, su olarak açığa çıkar. Buna yoğuşma suyu denir. Asidik özellikte olduğundan kapalı bir giderle ilişkilendirilmelidir. Yoğuşmalı cihazlar ne kadar düşük sıcaklıklarda çalıştırılırsa yoğuşma ya da kullanılan atık ısı da o kadar fazla olmaktadır. Diğer bir değişle konvansiyonel bir kombiyle ulaştığınız ısı konforuna yoğuşmalı kombiyle daha az doğal gaz tüketerek ulaşabilirsiniz.

Kombi seçimi yaparken neye dikkat edilmelidir.

Öncelikle ihtiyacınıza uygun kapasite ve özellikte bir kombi seçmeniz gerekir. Bu seçimi yaparken ısıtacağınız konutun bina içerisindeki konumu, bulunduğunuz coğrafi lokasyondaki kış şartları, konut içersinde banyo sayısı, binanın kaç cephesi olduğu bu cephelerin hangi yönlere baktığı, konutun yalıtım durumu, konutun kaç metrekaresi, tavan yüksekliğinin kaç metre olduğu gibi kriterler dikkate alınır. Tüm bu kriterlere tek başınıza karar vererek kombinizi seçmek mümkündür. Ancak unutulmamalıdır ki ihtiyacınız olanın altında bir kapasitede seçilmiş kombi kışın evinizin ısınma konforunu ve cihazınızın kullanım ömrünü etkilerken, ihtiyaç duyduğunuzdan fazla kapasitede bir kombi seçmeniz sizi yüksek tutarlarda doğalgaz faturalarıyla karşı karşıya bırakabilir. İhtiyaçlarınıza uygun kombi seçebilmeniz için ücretsiz keşif hizmetimizden faydalanabilirsiniz.

Kombi ısı ayarı kaç olmalıdır?

Bulunduğunuz coğrafi bölgeki kış şartları, izolasyon durumu, tesisat yapısı ve şekline göre kombilerde ısı ayarları farklılıklar gösterebilir. Yukarda bahsi geçen kriterlerde bir aşırılık söz konusu değilse 35 ila 80 derece arasında bir derecede ayarlayabilirsiniz.

Kombi basıncı kaç olmalıdır?

Kombilerde ideal çalışma basıncı 1 ila 1.5 bar arasındadır.

Eşanjör nedir?

Eşanjörler, ısı transfer etmek için kullanılan kombiler için çok önemli bir yapı elemanıdır. Kombilerde eşanjörler yanma sonucu ortaya çıkan ısının tesisat suyuna veya direkt ya da dolaylı olarak kullanım suyuna aktarılması için kullanılır.

Alev modülasyonu nedir?

Kombilerde modülasyon en basit tanımıyla kombi yanma kapasitesinin ısı ihtiyacına göre otomatik olarak ayarlanma özelliğidir. Alev boyu ihtiyaca göre ayarlanarak hem yakıt tüketimi azaltılır, hem de cihazın sık sık devreye girip çıkması engellenmiş olur. Böylelikle cihaz kullanım ömrü uzatılır.

Servis Hizmetlerimiz

Protherm Yetkili Servis Hizmetleri ve Çözüm Merkezimiz ile ilgili bilgi için Protherm Servis Hizmetlerimiz

Protherm ile Değişim Zamanı

Eskiyen kombinizi değiştirmek mi istiyorsunuz? Protherm’in etkili ve ekonomik çözümlerine ne dersiniz?

Teklif talep formumuz